Kjøpe elsykkel? Les dette først
Jeg heter Henrik Oftedal fra Foss Sport. Jeg har skrevet en artikkel om elsykler for at det skal bli lettere for deg å navigere rundt i "elsykkel-jungelen". Hos Foss Sport fører vi elsykler fra Specialized, Hard Rocx, Haibike & Woom.
Forskjellen på elsykkel og vanlig sykkel?
Forskjellene på en elsykkel og en vanlig sykkel er batteri og motor. På en elsykkel har du et batteri som tilfører strøm til motoren, som gjør at du får pedalkraft. På elsykkelen er det likevel slik at du kan ikke bare trykke på en knapp for at ting skal gå av seg selv. Du er nødt til å tråkke rundt for å skape framdrift.
Hvorfor elsykkel?
I det man har en elsykkel så er dørstokkmila vesentlig lavere. Det er veldig mye lettere å komme seg ut. I veldig mange tilfeller, eller stort sett alltid når jeg er ute og sykler elsykkel så får jeg frem et kjempestort smil og jeg blir bare veldig glad! (også kjent som elsykkel-gliset).
Med elsykkel er det veldig mye lettere å komme seg ut på lengre turer. Min mor og far har vært på veldig mange steder hvor de aldri har vært før med vanlig sykkel. Elsykkelen gjør at de kan gjennomføre ting som de aldri kunne drømt om å gjennomføre på en vanlig sykkel.
Sist, men ikke minst. Så har du som vanlig tursyklist mulighet til å sykle fra "men in tights" 😊
Batteriet til elsykkel
På syklene som vi selger, så kan du i de aller fleste tilfeller ta ut batteriet. Det gjør at du kan lade innendørs. Du sikrer også sykkelen mot tyveri, fordi sykkelen blir veldig mye mindre attraktiv å stjele i det batteriet er borte. Det er veldig mange som spør om rekkevidde på en elsykkel. Grovt regnet kan man si 6-10 mil, men det kommer an på flere faktorer.
- Kroppsvekt på rytteren.
- Terrenget
- Motbakker
- Underlaget.
- Vind er en vesentlig faktor.
- Hvor mye syklisten bidrar selv.
Batterier kommer i ulike størrelser. Som regel oppgitt i watt-timer. Det kan være fra 300 og opp til 700 Wh. Dette angir størrelsen på bensintanken om man sammenligner med en bil.
En elsykkel blir ladet opp med en enkel plugg som man setter inn i ramma. Deretter setter man bare kontakten rett inn i stikkontakten hjemme i huset eller garasjen. Hvis det er kuldegrader, så er ikke batteriladerene på en elsykkel kraftige nok, så da må du ta med enten sykkelen inn, eller ta med batteriet inn for lading. Normal ladetid på en elsykkel er mellom 4-8 timer.
NB! En elsykkel har et kraftig batteri. Det er lurt å ha oppsyn med batteriet under lading.
Motor til elsykkel
Motoren på en elsykkel sitter enten i bakhjul, i framhjul, eller på de syklene som vi selger så sitter den i kranken. Krankmontert motor er det som gir den jevneste og beste sykkelopplevelsen.
Det finnes veldig mange forskjellige elsykkelmotorer. Til felles har alle at de yter pedalhjelp opp til 25 kilometer i timen. Det er innafor det som er regelverket. Forskjellen på dem det er hvor sterke de er. Det gir i forhold til hvor lett du kommer deg opp en motbakke, eller hva slags hastighet du kan holde, eller hva slags akselerasjon du har. Jo sterkere motor jo bedre akselerasjon.
Hvor sterk en elsykkelmotor er oppgis ofte i Newtonmeter (Nm). Jo høyere tall jo sterkere. Det kan variere fra 35 Nm og opp til 90 Nm på de sterkeste.
Eksempel fra test: På en sykkel på med 40 newtonmeter har jeg hatt hatt 8 kilometer i timen i oppoverbakke med 10% helling. Samme bakke samme kraft, med 70 newtonmeter så har jeg hatt 14 kilometer i timen.
Kontrollpanelet til elsykkel
De fleste elsykler har et kontrollpanel. Der kan du se:
- Hastighet.
- Hvor mye batteri du har igjen.
- Hvor langt du har sykla.
- Og du kan også stille de ulike nivåene på hjelp fra motoren.
Hvor mye hjelp du velger å få fra motoren påvirker også hvor lang kjøretid/rekkevidde du får. Kjører du på ECO så kommer du vesentlig lenger enn om du stiller den opp på tour, eller EMTB/TURBO.
Forskjellige typer elsykler
Elsykler finnes i veldig mange forskjellige kategorier. Grovt sett kan vi enkelt dele dem i to kategorier:
Terrengsykler
El-Terrengsykkel kjennetegnes ved:
- Et bredt styre.
- Kraftig ramme.
- Kraftige dekk foran og bak.
- En dempegaffel foran som har «tjukke gaffelbein» som vi kaller det.
- En kraftig motor.
Noen terrengsykler har også demping bak i baktriangelet. Det gjør at du får enda mer framkommelighet, og bedre kontroll.
By-/Tur-/Pendlersykkel
Disse syklene kjennetegnes ved:
- Ringeklokke.
- Bagasjebærer.
- Heldekkende skjermer.
- Dekk med hel rullebane (så de ruller lett og bruker mindre strøm)
- Lykt foran og bak.
Til slutt…
Det finnes mange elsykler der ute. Det som er viktig er at man tenker igjennom hva skal jeg bruke elsykkelen til. Du må finne ditt behov, og velge sykkel ut ifra det.
Kom gjerne innom oss på Strømmen for en elsykkelprat og se på våre modeller, eller se alle våre elsykler på vår nettside: https://www.foss-sport.no/sykler/elsykkel
Ha en fin el-sykkelsesong!
Hilsen Henrik
Sjekk også ut denne videoen vi lagde, som dekker det meste av det som er skrevet i denne artikkelen: