Sitt godt på sykkelen!
Oppdatert April 2019.
Det finnes mange typer syklister, både de som trener litt og de som sykler på nasjonalt og på internasjonalt nivå. Felles for dem alle er at de må sitte godt på sykkelen for å kunne ha en god opplevelse, og for få ut sitt beste. Det er mange forhold som påvirker en god sittestilling på sykkelen, og den viktigste faktoren er riktig sete! Dette i forhold til riktig bredde, riktig fleks og riktig utforming i forhold til rytteren og dens nivå.
Kort om artikkelforfatter Henrik Oftedal
- Har lengst erfaring med avansert sykkeltilpasning i butikk i Norge (siden 2007)
- 2 x vinner av Norseman og har de to raskeste sykkeleteppene noensinne i løypa.
- 3 x vinner av lagkonkurransen i Trondheim-Oslo (Ceres og Rye Expressen)
- Innehaver av uofisiell verdensrekord på 24 t sykling på offroad (63,8 mil på Klosterskogen Travpark)
- Elsker stisykling
Problemer med tradisjonelle sykkelseter
De fleste sitter på tradisjonelle seter hvor vekten blir jevnt fordelt på setet. Det kan føre med seg en del problemer. Her er de vanligste:
Sårhet og bortdovning i skrittet
Det vanligste problemet er sårhet og ømhet i skrittet. Mange tror det er sånn sykling er, og et følgeproblem av mye sykling. Menn som sykler mye med press i skrittet kommer dårlig ut på statestikken i studier over syklister med impotenseplager. Damer sliter ofte med sårhet, og må bruke en solid mengde krem for i det hele tatt orke å sitte på sykkelen.
Lite kraft i pedalene
Det er vanskelig å unngå press i skrittet på vanlige seter og dermed også plager ved det. Dette fører da til at det blir lite kraft i pedalene, fordi man vil prøve å komme seg unna plagene med å rotere bekkenet bakover for å få mer av vekten på rompa. Det som da skjer er at setemusklaturen blir mer eller mindre koblet ut fordi den får for kort arbeidsvei. Det blir som om man skal gjøre knebøy med bekkenet rotert bakvoer, og da blir all belastningen lagt på lårene. Det samme skjer på sykkelen og man får ikke brukt den største muskelen i kroppen effektiv. Det betyr et stort krafttap!
For smalt sykkelsete
Bare for noen få år siden var de fleste seter som satt på trenings- og konkurransesykler utstyrt med seter med 130 mm bredde. Det har blitt noe bedre, men fortsatt er det mange produsenter som bruker den bredden som standard. De som har bekkenbein med større avstand enn 115 mm, som er ganske vanlig, er da i fare for å havne på yttersiden av setet med det ene bekkenbeinet eller i verste fall begge , slik at de ikke får noe støtte fra setet. Det fører til alle de problemene som er beskrevet over, og kan lett gi store plager med nedre del av ryggen.
For myk eller for hard fleks
Det er like ille med et for mykt sete som et for hardt sete. Hvilken type fleks man velger avhenger av hvor mye og hvor langt man sykler. Om man sykler mye fungerer det best med et relativt hardt sete, mens de som sykler lite vil heller ha et mykt sete. Rompa venner seg fort til et hardt sete ved mye sykling, mens de som sykler mindre enn en gang pr uke får aldri den herdingen slik at de trenger et mykt sete. Problemet med mykt sete for de som sykler mye er at det lett blir gnagsår, fordi det er mye bevegelse i en myk sadel.
Specialized Body Geometry sykkelseter
Specialized har forsket mye på området og utviklet Body Geometry (BG) seter for å unngå de problemene beskrevet over. Det har de gjort ved å lage seter med åpning i midten slik at alt press blir borte fra skrittet, og trykket plasseres på bekkenbenene. De har laget sadler til ulike sitteposisjoner, både til terreng-, tempo og landeveissykling. Specialized produserer seter i forskjellige bredder: 130, 143, 155 og noen seter helt opptil168 mm bredde. Sport, Comp, Expert, Pro og S-Works er ulike graderinger, men alle setene har akkurat samme funksjoner. De skilles av vekt og material valg.
Her er de viktigste sykkelsetene fra Specialized for damer og herrer:
Specialized Power
Setet kom på markedet i høsten 2015 og fikk umiddelbart en svært god mottakelse. Setet er i utgangspunktet et landeveissete, men det har også blitt brukt med hell på offroad. Setet er beregnet både for damer og menn. Specialized Power har en litt spesiell utforming med en 3 cm kortere tupp enn normalt og ganske stor splitt i midten. Setet er kurvet slik at det blir lettere å rotere bekkenet fremover, samtidig som at man unngår press i skrittet. Setet passer best til de som vil sitte komfertabelt i en aerodynamisk posisjon og beholde all kraft i pedalene.
Setet på bildet er et Power Pro med Elaston. Elaston er et materiale som brukes mye i joggesko. Det er et veldig spenstig materialet, så sittebeinene ikke synker ned i setet, men er likevel mykt å sitte på. Anbefales på det varmeste!
Specialized Power Arc
Dette setet skal være en viderutvikling av Power-setet. Det kom på markedet høsten 2017. Det har en større kurve enn vanlig Power, som innbyr til en enda mer aggressiv sittestilling uten press i skrittet. Selve sitteflaten har også fått mer avrundede kanter. Setet kan fint brukes både til maratonritt og landeveissykling for de som trår mye watt og har stor høydeforskjell mellom styret og setet. Min erfaring har vært at de fleste velger enten et vanlig Power-sete eller Romin (beskrevet under) til fordel for Power Arc når de har testet flere seter. Likevel har setet sine tilhengere!
Specialized Toupè
Toupè var et av de første sykkelsetene Specialized produserte. Siden da har det stadig blitt forbedret. Setet er et rent herresete til landevei med lite kurving og relativt flatt. Setet passer best til de som sitter litt oppreist og har lett for å få mye vekt på styret. Setet kan brukes til grussykling, men egner seg ikke så godt til terrengsykling. Det kan være lett å hekte seg fast i bakkant om man må sitte bak setet i bratte utforkjøringer.
Specialized Romin
Romin minner litt om Power og særlig Power Arc, bare at det har enda mer kurving og lengre setetupp. Kurvingen av setet innbyr til et fremover rotert bekken og dermed en lav og aggresiv sittestilling. Romin kom på markedet i 2009, og er populært blandt de som vil opprettholde kraften i en veldig lav og aerodynamisk stilling. Her kan man ha veldig stor høydeforskjell mellom sete og styre og likevel ungå press i skrittet. Dette er et litt ekstremt landeveissete. Setet krever relativt mye watt i pedalene og en bevegelig kropp. Har man begge deler så kan det fort bli et favorittsete.
Specialized Phenom
Specialized Phenom kom på markedet i 2008 og var det første Body Geometry setet til terrengsykling. Setet har mer avrundede kanter for enkelt å kunne sitte bak setet og komme seg frem igjen i krevende terreng. Setet er ekstra forsterket i forhold til tilsvarende seter i landeveisserien. Specialized Phenom er lett kurvet og passer bra de som vil sitte relativt aggresivt på terrengsykkelen. Dette setet brukes også på "grusracere" og CXer.
Specialized Henge
Henge er en terrengutgave for oppreist sittestilling, og et veldig populært sete til stisykling. Det er nesten flatt og har ikke hull i midten, men likevel åpning nok til å ta bort presset fra skrittet. Dette sete kommer også med litt mykere fleks for bedre å ta imot slag som kommer under terrengsykling.
Specialized Sitero
Sitero er et av de mest brukte setene innen triatlon, både for damer og herrer gjennom mange år. Sommeren 2018 fikk setet ny utforming og ble mer avrundet i kantene. Det har fortsatt en utforming der bekkenbeinene har støtte selv om bekkenet er rotert langt fremover. Dette setet krever litt tilvenning og nøyaktig instilling, men når det er gjort kan rytteren sitte med optimal kraft i tempostilling over lang tid. Jeg har veldig mange timer på både det gamle og det nye setet. Dette setet kan også brukes av de som kjører en veldig aerodynamisk sittestilling på landeveissykkelen.
Sykkelseter designet spesielt for damer
Specialized Power Mimic
Power Mimic er den nyeste seteserien til damer og kanskje en av de mest spennende sykkelnyhetene på lenge. Denne sadelen skal hjelpe kvinner å sykle smertefritt ved å ta tak i et problem, som det av en eller annen grunn ikke snakkes høyt om: sadeltrykk, nummenhet og ubehag i det bløtvev som belastes under sykling. MIMIC-teknologien ble utviklet av "Body Geometri" doktoren Andy Pruitt og hans team etter et toårig forskningsprosjekt for å identifisere og finne en løsning på problemet. Resultatene viste at kvinner følte press foran og på sittebenet, men også at bløtvevet hovnet opp gjennom sadelhullet og forårsaket smerte. Ved å bruke forskjellige tetthetsskum i hele sadelhullet, fant teamet ut at det var mulig å lage likevekt i bløtvev og samtidig lette trykket. Tuppen på setet har fått det samme myke materialet som er brukt i midten. Det kan brukes på landeveien, i terrenget, på cycklecrossen og på tempo. Power Mimic er en skikkelig allrounder.
Specialized Bridge Comp MIMIC
Bridge Comp med MIMIC-teknologi er et fornuftig setevalg for sykling på både vei og i terrenget. Den brede, flate profilen gir ekstra kontroll, mens nivå 3 polstring gir eksepsjonell komfort. Mimic teknologien brukes for å lette belastningen på bløtvev, og er spesielt aktuelt for kvinner.
Specialized Ruby
Rubysetet har en ganske lik utforming som Toupèsetet, men er mykere i det kritiske området midt på sadelen. Det har en flat utforming for landeveissykling, men kan fint benyttes til grussykling og marathonritt for de med en oppreist og komfertabel sittestilling. Rubysetet er et veldig populært sete for damer og har gjennom flere år vært en bestselger hos Foss Sport.
Specialized Oura
Setet har vesentlig mer kurve enn Rubysetet og er beregnet for de som sitter med mye rotasjon i bekkenet og fremoverbøyd sittestilling. Kurven på setet gjør at det er mye støtte til bekkenbeinene, selv med armene godt plassert nede i bukken.
Specialized Myth
Myth-setet er et terrengsete for damer med en oppreist sittestilling. Det har ikke hull i midten, men åpning nok til å hindre press og gnagsår i skrittet. Det er kraftigere, mer avrundet og mykere enn det til tilsvarende ladndeveissete Ruby. Setet er ganske nytt på markedet, men er allerede en favoritt for mange som vil sitte behagelig på terrengsykkelen.
Specialized Lithia
Lithia er et sete som er relativt mykt og har vært veldig populært blandt de som ikke sykler så ofte, men som vil ha et sete med god støtte og komfort. Dette er et veldig godt sete for de som har vært plaget av gnagsår av for myke seter, men som sykler for lite til å kunne sitte på et hardere sete. Lithia passer til lange og korte turer på asfalt og grus.
Hos Foss Sport har vi et godt utvalg i Specialized-seter! Kom innom butikken så hjelper vi deg med å finne et sete som passer dine behov.
Se også vårt utvalg i sykkelseter her!