Hvordan kle seg riktig i kulda under aktivitet og trening
Kuldesesongen er her, og for deg som oppholder deg mye ute i aktivitet, er det noen utfordringer som må tas stilling til; Hvordan holde deg varm uten at det går ut over fleksibilitet, mobilitet og generell prestasjon? Hvordan kler du deg egentlig riktig i en god norsk vinter? Det har vi skrevet litt om her, slik at du skal kunne holde deg aktiv, selv på de kaldere dagene.
Det kanskje første og kanskje for mange, selvsagte, er å faktisk sjekke temperatur. Ta også forbehold om vind – noe som kan senke eller øke temperaturfølelsen med mange grader.
Lag-på-lag
Du har muligens hørt det før, men vi snakker altså om å kle på seg flere lag med klær, så kalte “layers”, for å dra inn litt internasjonalt språk. Lagene har noen grunnfunksjoner, og det er å transportere fuktughet vekk fra kroppen, samtidig som det er isolerende og holder på varmen kroppen produserer.
Lag 1 - Baselayer:
Her liker jeg best syntetiske plagg, gjerne tynne plagg, da det er mindre stoff fuktigheten må gjennom. Det kan gjerne være en blanding mellom syntetisk og ull, men det aller viktigste er at dette plagget er tettsittende på kroppen slik at det raskt fanger opp fuktigheten fra kroppen. Undertøyet er gjerne av ull om aktivitetsnivået er noe blandet i intensitet, men ved jevn moderat/høy intensitet kan også teknsik undertøy fungere.
Lag 2 - Mellomlag/midlayer:
Formålet med dette laget er både isolerende og å ta opp fuktigheten fra Lag 1. Jeg liker gjerne å bruke et ullplagg her som sitter noe løsere enn det innerste laget på de kaldeste dagene. Skal du på tur i marka er en tykkere ullgenser eller fleece-genser/jakke absolutt noe som kan anbefales. Ull er førstevalget.
Lag 3 - Ytterplagg:
Her skal været tas imot. Det gjelder vind og nedbør. Dette laget skal rett og slett holde været ute fra de andre lagene. Her spiller aktivitetsnivået en veldig stor rolle. Skal du ut på treningstur med nok så konstant og moderat/høy intensitet, vil en tynnere vindtett jakke/anorakk fungere bra, sett at de to andre lagene er varme nok, og da snakker vi temperaturer under -20. Samme gjelder på beina. En vindavstøtende bukse med en isolerende funksjon fungerer utmerket på dette intensitetsnivået.
Er aktivetetsnivået vesentlig lavere vil en anbefaling være å kjøre enda et mellomlag, da gjerne en tynnere dunjakke og bukse, før det vindtette laget går over her igjen. Dunlaget er også noe som kan medbringes for pauser eller før og etter aktiviteten. Tilsier temperaturene under -20 er det lite som slår en tykkere dunjakke, men dette må tilpasses etter aktiviteten som skal bedrives.
Mange plagg har også ventilasjonsmuligheter under armene, og disse kan absolutt med fordel benyttes mer flittig enn man tror. På denne måten får du sluppet ut overksuddsvarme som i verste fall kan føre til kondens og enda mer fuktughet.
Unngå varmetap
Det å unngå unødnvendig varmetap er essensielt her, spesielt ved kaldere temperaturer. Det er ekstremt mye vanskeligere og mer tidkrevende å få igjen varmen i -20 eller -30 enn det er i varmere temperaturer rundt -10. Behold lue og hansker på, og gjerne bruk vindtette yttervotter ved behov. Dette er med på at hele kroppen holder på varmen bedre, og kan hindre at du fryser andre steder på kroppen også.
Husk også hals/buff. Gjerne ull eller fleece. Her kan det også være greit å ha med ekstra, da dette plagget fort blir islagt av pusten om man har halsen/buffen over munn/nese.
På føttene er et par gode ullsokker en vinner uansett. Tykkelsen kan variere ut i fra aktivitetsnivå. Ved skigåing skal man heller ikke undervurdere overtrekkssko, eller evt. en stor ullsokk, som man har utenpå skiskoene (de ullsokkene vil da kun ha en funksjon etter første tur, og det er som ullsokk utenpå skisko, da det må ofres et nytt hull i sokken, til å få festet binding i sko).
Kle deg etter intensitetsnivå
Kle deg etter det du skal gjøre. Tilpass lagene og type plagg etter hvilken aktivitet du skal bedrive, og ha heller med skift/ekstra lag til før, pauser, og etter aktiviteten. Det er ekstremt vanskelig å vite hva som passer for akkurat deg, så det er bare å komme seg ut å prøve ulike kombinasjoner.