Å begynne med løping trenger hverken å være skummelt eller komplisert. Mange har kanskje lyst til å komme i gang med løping, men usikker på hvor og hvordan man skal starte. Og selvom det første steget er det enkleste, er steget ut av døren også det vanskeligste. Vi har derfor skrevet en liten introduksjon til deg som ønsker å komme i gang med løping.
Løpesko
For å komme i gang med løping er det en ting som er helt essensielt, og det er skoene du skal løpe med. Selv om det kan være fristende å kjøpe et par rimelige sko, eller bruke de gamle gymskoene som har stått å samlet støv i skapet til å begynne med, anbefaler vi virkelig å investere i et par nye og gode løpsspesifikke løpesko tilpasset deg og ditt løpssteg. Dette er ikke bare for at de er bedre å løpe med, men det vil også redusere faren for skader betraktelig. Hos oss på FOSS Sport kan du prøve skoene på løpemølle i butikken og vi ser på steget ditt og hvordan du løper, og kan med dette komme med en anbefaling på hvordan sko som passer deg og dine steg best. Basert på både egne erfaringer og tilbakemeldinger fra kunder, kan tre modeller dras frem som absolutte gode sko:
-
Asics Nimbus 26
-
Asics Novablast 4
-
Asics Superblast
Dette er komfortable sko med god demping. Novablast 4 og Superblaster gode mengdetreningssko. Superblast koster litt mer, men jeg er ikke alene om å si at dette er den absolutt beste løpeskoen jeg har løpt med noen gang – så om du er villig til å legge litt ekstra i skoene, er dette en sko som ikke kommer til å skuffe!
Hvis du planlegger å løpe opptil flere økter hver uke kan det være lurt å tenke på å investere i to par. Dette reduserer riskoen for skader og du kan ta velge et par mer tilpasset f.eks. hurtighet eller lengre turer.
Annet utstyr
I utgangspunktet er alt du trenger løpesko og undertøy, selvom det kan være greit å tilpasse klesvalget ut i fra været. Men det finnes også annet praktisk utstyr som kan være nyttig på løpeturer. En løpesekk er tilpasset bevegelsene man får fra å løpe, og sitter bedre under denne form for aktvitet enn andre typer sekker. Disse har også gjerne rom for vann, enten flasker eller til drikkeblære. Da kan du ha med klær, snacks, vann og annet nødvendig utstyr som kan være gunstig på lengre turer, eller om du løper til og fra jobb.
Hvis alt du trenger å ha med er vann og snack/barer/gels så er løpevest gunstig å ha.
Hvis du også ønsker å følge med på puls og hastighet under øktene, er en pulsklokke kjekt å ha, og da gjerne med pulsbelte. Håndleddsmåling av puls er en del forsinket og ikke helt presis under intensiv trening, så da er pulsbelte meget gunstig, da det måler hjerteslagene rett fra brystet.
Dette kan også hjelpe deg med å tilpasse treningen med tanke på intensitet, hastighet og da puls.
Hvordan starte å løpe?
Det er naturligvis ikke noen fasit her, og det kjedelige men sanne svaret er at alle har ulike utgangspunkt, og det er ikke en fast metode til hvordan nettopp du skal komme i gang, og ikke minst, like å løpe. Allikevel kommer det noen tips.
-
Det aller første, og etter min mening det viktigste; smil! Klistre på deg et smil og ta første steget, og tenk på det underveis – smil! Dette gjør noe med holdingen din, og jeg mener oppriktig at jeg merker forskjell på når jeg smiler og ikke smiler på løpeturer som lar meg smile og ikke bare puste og pese.
-
Tips to er noe nesten alle som begynner å løpe gjør feil. Vi starter for hardt. Jeg har vært der selv også. Hver økt ble gjort med full intensitet og hastighet, og jeg var helt kjørt når økta var ferdig. Ikke bare er det en dårlig form for trening og gjør at fremgangen blir dårligere, men det er også oppskriften på å få skader og å bli så sliten at neste økt ikke frister noe som helst. Jeg lærte fort at det var mye mer gunstig å tenke at man skulle ha 1-2 ekstra drag eller kilometer igjen når man er ferdig. Dette bidro raskt til at formen ble bedre, samt at jeg var klar for økt igjen både mentalt og fysisk mye raskere. Hvis du har pulsklokke kan også en 3x7minutters intervall anbefales – hvis du har 5 soner på klokka skal du ligge i sone 3 under disse dragene, også har du 2 minutters pause mellom dragene. Dette bygger kondisjon, du holder farten relativt langt nede og dette var en ordentlig suksess for min del, som jeg fremdeles bruker aktivt.
-
Øk gradivis på intensitet og volum, men ikke samtidig! Å overstyre egen form vil kun resultere i skader og svekket motivasjon. Lytt til kroppen din, og finn en intensitet som passer for deg. Det viktigste med løping er tross alt å ha det gøy, så senk skuldrene, frem med brystet og nyt turene. Det er meget ofte de rolige turene som gir mest glede og tilfredsstillese. Så ikke press deg selv til å løp raskere å lengre enn det du føler deg komfortabel med i starten. Vend beina til løping og ikke forhast deg. Løping er så mye mer enn tid og hastighet, det handler også om glede og mestring!
Sett deg mål og varier treningen
Når du har kommet i gang med løpingen, kan det for mange hjelpe å sette seg et mål å jobbe mot. Dette kan være alt fra å gjennomføre ditt første 5km-løp til å forbedre en tidligere rekord. Dette kan absolutt bidra til å gi deg motivasjon og spisse treningen din.
Det er og viktig å variere treningen for å unngå å bli lei, samt å utfordre kroppen på nye måter. Dette innebærer å legge inn ulike typer økter, som intervalltrening, langturer, tempotrening, terskel, samt å mikse opp med ulike underlag, som skog/sti eller grusvei. Å variere underlaget bidrar også til å styrke ulike muskelgrupper og reduserer riskoen for belastningsskader.
Husk å nyte
Husk at løping er så mye mer enn tid, hastighet og det å krysse en målstrek. Det er treningen i hverdagen som gir resultatene over tid, så husk å nyte løpteturene, lær av dine egne og andres erfaringer, og husk å gi deg selv et klapp på skulderen for nådde mål – uansett hvor stor bragd det måtte være. Med riktig tilnærming, utstyr og holdning kan løping bli en kilde til glede som du tar med deg resten av livet!
Sportslig hilsen
Nicolay